Η Γιορτή Μανιταριού είναι μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του καλοκαιριού που αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών στην περιοχή των Γρεβενών. Από το 2017 πραγματοποιείται στο Πάρκο των Μανιταριών.
Αναλυτικά η ιστορία και ο η κεντρική ιδέα στην οποία βασίζεται η γιορτή μανιταριού αναφέρονται στο σχετικό blog.
Το κορυφαίο γεγονός μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες γιορτές με επίκεντρο τα μανιτάρια στον πλανήτη, καθώς συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, της Κύπρου, των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
Η γιορτή ξεκίνησε το 2003, στις όχθες του Βενέτικου ποταμού, δίπλα στη γέφυρα Σπανού, από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας και τη Νομαρχία (τότε) Γρεβενών. Το 2009 η γιορτή μεταφέρεται στους Φιλιππαίους Γρεβενών, στον χώρο των κατασκηνώσεων της Κουρούνας και το 2011 στον Ζιάκα Γρεβενών, στους πρόποδες του Όρλιακα, στον κατασκηνωτικό χώρο.
Το 2012 η γιορτή δεν πραγματοποιήθηκε. Το 2013 η γιορτή γίνεται στην Καστοριά, στο πάρκο του κέντρου περίθαλψης άγριων ζώων, στις όχθες της λίμνης. Το 2014 η γιορτή πραγματοποιείται στη Φλώρινα, στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα. Το 2015 η γιορτή γίνεται στην Καστοριά, στο πάρκο της περιοχής Φουντουκλή-Χλόης και το 2016 πάλι στην Καστοριά, αλλά στο πάρκο του κέντρου περίθαλψης άγριων ζώων.
Το 2017 η γιορτή γίνεται στα Γρεβενά, στο πάρκο των μανιταριών.
Από το 2013 η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού συνδιοργανώνεται από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας, τους Μανιταρόφιλους Ελλάδας και το Μουσείο Μανιταριών Λάβδας Γρεβενών, πάντα σε συνεργασία με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφερειακές ενότητες, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, το Εθνικό Πάρκου, Β. Πίνδου, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, Κ.Π.Ε. και άλλους τοπικούς φορείς και συλλόγους, με την υποστήριξη τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τοπικών επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός, το στήσιμο και η πραγματοποίηση της γιορτής βασίζεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά εργασίας των μανιταρόφιλων από τα Γρεβενά, τη Δεσκάτη, την Καστοριά, τη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Πτολεμαίδα, τη Σιάτιστα, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη, τη Νεοχωρούδα, τη Χαλκιδική, την Έδεσσα, τη Λάρισα, τον Τύρναβο, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, την Άρτα, τον Βόλο, τη Λειβαδιά, το Αγρίνιο, την Ευρυτανία, την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Σαλαμίνα, την Εύβοια, τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Αχαΐα, την Κόρινθο, την Καλαμάτα, την Πάρο και την Κρήτη!
Η γιορτή αναδεικνύει και υποστηρίζει συνολικά το πρωτοφανές φαινόμενο μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας που καταγράφεται στη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία, αφού τα αυτοφυή μανιτάρια, εκτός από εκλεκτή τροφή, αποτελούν:
- πρώτη ύλη για την παρασκευή κορυφαίας ποιότητας προϊόντων διατροφής,
- πόλο έλξης επισκεπτών,
- πηγή έμπνευσης για δημιουργία έργων τέχνης,
- εξέχον στοιχείο της βιοποικιλότητας και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας,
- αφορμή για γιορτές και πολιτιστικά δρώμενα,
- αφορμή για ανάπτυξη συλλογικής δράσης και κοινωνικής συνοχής,
- αφορμή για συνεργασία και φιλία με άλλους λαούς και, τελικά,
- μοχλό ήπιας οικονομικής δραστηριότητας και τοπικής ανάπτυξης.
To 2023 πραγματοποιήθηκε η 17η Γιορτή Μανιταριού με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Πάρκο των Μανιταριών, συγκεντρώνοντας πάρα πολλούς επισκέπτες.
Κοινοποιήστε: